تشخیص کیفیت عسل برای مصرف کنندگان، اکنون اهمیت بیشتری پیدا کرده است. دلیل این ضرورت، این هست که تقاضای خرید عسل روز به روز بیشتر میشود اما عسل طبیعی به میزان محدودی تولید میشود. حتی برندهای بزرگی که شما میشناسید هم ممکن است از میزان خالصی عسلشان کم کنند. شاید تصورتان این باشد که عسل طبیعی با تقلبی تفاوت چندانی ندارند. اما این تصور کاملا اشتباه است. خواصی که عسل طبیعی دارد به حدی زیاد است که اصلا نمیتوان جایگزین غذایی برای آن در نظر گرفت. اما چگونه فرق عسل تقلبی با اصل را تشخیص دهیم؟ در ادامه این مقاله سعی داریم شما را با اهمیت عسل طبیعی و روشهای تشخیص عسل تقلبی و طبیعی آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
استفاده از عسل طبیعی چه اهمیتی دارد؟
کیفیت غذاهایی که در رژیم غذایی خود جای دادهایم، به مراتب اهمیت دارد زیرا تأثیر بسزایی بر وضعیت سلامت ما دارد. مصرف محصولات غذایی تقلبی میتواند عوارض جانبی ناخوشایند، هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت، بر جای بگذارد.
عسل به عنوان یک ماده غذایی بسیار غنی و پرخاصیت شناخته میشود. این محصول، خالی از چربی، بدون کلسترول و بدون سدیم است. با اینکه فاقد این عوامل ضروری است، اما به میزان قابل توجهی انرژی را فراهم میکند. عسل، به عنوان عصاره شیرین طبیعت شناخته میشود. این مایع غلیظ، شیرین و چسبناک دست کمی از یک اکسیر برای حیات ندارد. بنابراین، استفاده از نمونههای خالص و باکیفیت این ماده غذایی و دارویی، به عنوان یک نیاز ضروری، در امر حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی بسیار حائز اهمیت است.
نشانههای عسل تقلبی چیست؟ (تشخیص کیفیت عسل تقلبی)
عسل تقلبی به محصولی اطلاق میشود که از جایگزینهای ارزانتر به جای عسل اصلی استفاده میکند. این نوع عسل ممکن است خواص و اثرات درمانی خود را از دست دهد. یکی از اثرات آسیبزایی اصلی این نوع عسل تقلبی، ضعیف کردن سیستم ایمنی انسان است. همچنین، برخی از محصولات تحت عنوان “عسل طبیعی” که در بازار عرضه میشوند، حاوی مقدار زیادی شکر هستند و ممکن است منجر به بیماریهایی مانند دیابت شوند.
برای تهیه عسل تقلبی، از مواد زیادی میتوان استفاده کرد. در ادامه سعی داریم به نمونههای مهمی از این مواد اشاره کنیم.
رایجترین ترکیبات در عسل تقلبی شامل:
1- ترکیب ملاس با عسل:
ملاس از جوشاندن شکر به شکل یک ماده چسبناک حاصل میشود.
ملاس به رنگ قهوهای تیره میباشد. بنابراین وقتی با عسل ترکیب میشود، رنگ آن را تیره و مات میکند. عسلهای تقلبی که با ملاس ساخته میشوند، بطور غیر طبیعی شیرین هستند.
بطورکلی یکی از روشها برای ساخت عسل تقلبی، استفاده از ملاس میباشد. شما میتوانید به کمک ویژگیهایی که ذکر شد، به راحتی عسل اصل را از تقلبی تشخیص دهید.
2- شربت اینورت:
شربت اینورت، مایعی است که اغلب از شکر ساخته میشود. این مایع، به دلیل اینکه براق است و غلطت بالایی دارد، گاهی بجای عسل به فروش میرسد.
این محصول با نام شربت اینورت شناخته میشود و از شکر تصفیه شده با استفاده از هیدرولیز اسید به دست میآید.
جالب است بدانید شربت اینورت، علاوه بر اینکه در صنایع شیرینیسازی و نانوایی استفاده میشود، در صنعت آشپزی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
3- شربت ذرت با فروکتوز بالا:
یکی دیگر از ترکیباتی که برای ساخت عسل تقلبی مورد استفاده قرار میگیرد، شربت ذرت میباشد. این محصول به دلیل اینکه ترکیباتی بسیار شبیه به عسل دارد، از آن به عنوان یک ترکیب عالی برای ساخت عسل تقلبی استفاده میکنند.
نکته جالب این هست که بسیاری از مارکهای معروفی از عسل که میشناسید، از شربت ذرت برای ایجاد تقلب در عسل استفاده میکنند.
4- گلوکز مایع:
بسیاری از کارخانههای مواد غذایی برای اینکه محصولات شیرین مانند عسل تولید کنند، از گلوکز مایع استفاده میکنند. بنابراین یکی دیگر از موادی که در تولید عسل تقلبی مورد استفاده قرار میگیرد، گلوکز مایع میباشد.
5- شربت برنج:
یکی دیگر از روشهای ساخت عسل تقلبی استفاده از شربت برنج میباشد. برخی از کارخانهها برای اینکه بتوانند سودشان را به حداکثر برسانند، از این محصول برای ساخت عسل تقلبی استفاده میکنند.
نشانههای عسل طبیعی چیست؟ (تشخیص کیفیت عسل طبیعی)
برای اینکه از طبیعی و خالص بودن عسل (تشخیص کیفیت عسل) اطمینان پیدا کنید، میتوانید به نکات زیر توجه کنید:
1- بافت عسل: عسل خالص معمولاً غلیظ و مایع است. برخی از انواع عسلها ممکن است در اثر سردی سفت شده و با گرم شدن دوباره مایع شوند.
2- تنوع در طعم، عطر و رنگ: عسل اصلی میتواند تنوع زیادی در طعم، رنگ و عطر داشته باشد. زیرا زنبورها و مزرعهها ممکن است عسل را در شرایط مختلف تولید کنند.
از این ویژگیها به تنهایی برای تشخیص اصالت عسل اعتماد نکنید.
3- بافت منسجم: عسل طبیعی معمولاً بافت غلیظ و منسجمی دارد. اگر انگشت خود را به داخل عسل بگذارید، نمونه خالص به انگشت میچسبد و در همان جا میماند. در مقابل، نمونههای غیرخالص ممکن است از روی انگشت بریزد مثل آب.
این نکات میتوانند به شما کمک کنند تا عسل خالص را از تقلبی تشخیص دهید.