Scroll Top
بلوار میرداماد، رودبار غربی، خیابان خسروانی، پلاک ۴، واحد ۲۸
شیوه نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی

شیوه نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی، یکی از اصول مهم در آزمایشگاه‌ها محسوب میشود. این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. زیرا تجهیزات آزمایشگاهی اغلب با هزینه‌های گزافی خریداری می‌شوند و نیازمند مراقبت و نگهداری صحیح هستند. در صورتی که تجهیزات به درستی نگهداری نشوند، می‌تواند منجر به هزینه‌های زیادی برای تعمیرات و سرویس دهی مجدد شود.

بنابراین، آموزش شیوه نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی به پرسنل و کارکنان امری بسیار ضروری است. این آموزش‌ها باید شامل مواردی از قبیل راهنمایی‌های استفاده از تجهیزات، نحوه تعویض و تمیزکاری قطعات، و تشخیص مشکلات اولیه باشد. همچنین، باید به پرسنل آموزش داده شود که چگونه با مواردی همچون ضرورت استفاده از وسایل ایمنی و رعایت دقیق دستورالعمل‌های ایمنی کار کنند.

با ارتقاء سطح آموزش و آگاهی پرسنل آزمایشگاه از روش‌های صحیح استفاده و نگهداری، می‌توان بهبود قابل ملاحظه‌ای در عملکرد و دوام تجهیزات آزمایشگاهی را مشاهده کرد. این عمل به نوبه خود می‌تواند باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های تعمیرات و نگهداری شده و به حفظ منابع مالی کارفرما کمک کند.

در ادامه این مقاله سعی داریم نکاتی را در خصوص نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی به شما آموزش بدهیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

شیوه‌های مهم نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی:

۱- ظروف و تجهیزات آزمایشگاهی را حتما بشویید:

شستشوی ظروف آزمایشگاهی

بعد از هر آزمایش، ظرف‌هایی که استفاده می‌کنید را حتما بشویید و ضد عفونی کنید.

برخی از ظروف آزمایشگاهی قابلیت یکبار مصرف ندارند و باید در آزمایش‌های مختلف استفاده شوند. پس بهتر است بعد از هر آزمایش ظرف‌ها را بشویید و به خوبی ضدعفونی کنید.

هنگام شستشوی لوله‌های آزمایشگاهی و ظرف‌های شیشه‌ای، از شوینده‌های مخصوص استفاده کنید.

برای تمیزی ظروف به نکات زیر توجه کنید:

– قبل از شستشوی ظروف، ابتدا چندین بار با آب مقطر بشویید. و در نهایت به کمک آب دیونیزه آن را بشویید.

– تجهیزات آزمایشگاهی را ابتدا به کمک حلال‌های ملایم تمیز کنید. اگر نیاز بود، سپس از حلال‌های قوی‌تر استفاده کنید.

-اگر تجهیزات آزمایشگاهی به اسیدهای قوی آغشته هستند، ابتدا به کمک آب شیر آن را تمیز کنید. سپس به کمک آب دیونیزه آن را چندین بار تمیز کنید.

– چنانچه تجهیزات آزمایشگاهی به اسیدهای ضعیف آغشته باشد، فقط کافی است چندین بار به کمک آب دیونیزه شستشو شوند.

۲- تجهیزات آزمایشگاهی را به موقع تعمیر کنید:

تعمیر تجهیزات آزمایشگاهی

یکی دیگر از شیوه‌های مهم در نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی، تعمیر زودهنگام آن‌هاست.

پرسنلی که در آزمایشگاه فعالیت می‌کنند، باید بطور مکرر از دستگاه‌ها استفاده کنند. به همین خاطر استفاده مکرر از تجهیزات  می‌تواند باعث خرابی دستگاه‌ها شود.

اغلب افراد وقتی با خرابی دستگاه مواجه میشوند، در ابتدا به فکر تعویض می‌افتند. اما باید بگم که تعویض گزینه مناسبی نیست. چون تجهیزات آزمایشگاهی هزینه بالایی دارند و اگر بخواهید دستگاه یا قطعه‌ای را تعویض کنید باید هزینه زیادی بپردازید.

درنتیجه تعمیرات بهترین گزینه‌ برای انتخاب می‌باشند. شما می‌توانید با کمترین هزینه و با یک تعمیر جزئی، تجهیزات آزمایشگاهی را به روز اولشان برگردانید.

3- تجهیزات آزمایشگاهی را بازسازی کنید:

یکی دیگر از نکاتی که در شیوه نگهداری از تجهیزات آزمایشگاهی باید رعایت کنید، بازسازی مداوم آن‌هاست.

گاهی اوقات تمام تجهیزات آزمایشگاهی به خوبی کار میکنند و هیچ مشکلی را ایجاد نمیکنند. اما نباید به این موضوع اکتفا کرد. بنابراین باید به صورت ماهانه یا هفتگی به فکر بازسازی تجهیزات باشیم.

بازسازی تجهیزات آزمایشگاهی به این صورت است که، ابتدا تمام قطعات را از یکدیگر جدا میکنیم سپس هر قطعه را تمیز میکنیم و در جای خود قرار میدهیم. در این بین اگر قطعه خاصی دچار ساییدگی بود، آن را با قطعه نو تعویض میکنیم.

در نتیجه قبل از اینکه تجهیزات آزمایشگاهی خراب شوند، میتوانید آن را تعمیر کنید.

4- جایگزینی تجهیزات آزمایشگاهی:

هر دستگاهی که در آزمایشگاه‌ها وجود دارد، عمر مفید مشخصی دارند. زمانیکه عمر مفیدشان تمام شود، رفته رفته از کارایی آن‌ها کاسته میشود. و باید به فکر تعویض آن‌ها باشیم.

در چنین مواقعی، برخی افراد فورا به دنبال تجهیزات دست دوم و کار کرده میروند. زیرا براین باورند که دستگاه‌های دست دوم هزینه کمتری دارند. اما باید بگم که انتخاب دستگاه‌های کار کرده و دست دوم، در اغلب موارد گزینه مناسبی نیست. زیرا امکان دارد دستگاهی که انتخاب میکنید، همان مشکل دستگاه شما را داشته باشد. پس هزینه‌ای که کردید، سوخت میشود. به همین خاطر توصیه میکنم که دستگاه‌های نو را جایگزین آن کنید.

اگر بودجه کافی ندارید و چاره‌ای جز انتخاب دستگاه‌های کارکرده را ندارید، پیشنهاد میکنم که حتما توسط یک کارشناس دستگاه را مورد بررسی قرار دهید.

5- اگر با مشکلات جدی مواجه شدید، حتما با پشتیبان فنی تماس بگیرید:

گاهی اوقات خرابی دستگاه‌ها به حدی پیچیده میشود، که یک کارشناس ساده قادر به تعمیر دستگاه نیست. در این شرایط، توصیه میکنم که حتما یک پشتیبان فنی را در جریان قرار دهید.

برخی تجهیزات آزمایشگاهی به حدی پیچیده هستند که با کوچک‌ترین تغییرات هزینه‌های زیادی را به همراه می‌آورند.

به همین خاطر اگر فکر میکنید که تعمیر تجهیزات به یک متخصص نیاز دارد، حتما به یک پشتیبان فنی و کاربلد ارجاع دهید.

Leave a comment